RSS

Σίντνεϊ Λιούμετ: Ο τελευταίος Aμερικανός μοραλιστής

09 Απρ.

Σαν σήμερα φεύγει από την ζωή ο Σίντνεϊ Λιούμετ στις 9 Απριλίου του 2011

Από τους ελάχιστους σκηνοθέτες που μπόρεσαν να δημιουργήσουν αξέχαστες ταινίες σε τουλάχιστον τρεις σημαντικές περιόδους του κινηματογράφου, ήταν ο Σίντνεϊ Λιούμετ. Ο αγαπητός δημιουργός άφησε την τελευταία του πνοή το πρωί του Σαββάτου σε ηλικία 86 ετών, αφού υπέφερε για αρκετό χρόνο από λέμφωμα.

Ο Λιούμετ πέθανε στο διαμέρισμά του στο Μανχάταν. Στη Νέα Υόρκη άλλωστε πέρασε σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του και γύρισε τις περισσότερες από τις ταινίες του. Αμέσως μετά τον θάνατό του, σκηνοθέτες που έχουν συνδέσει το έργο τους με τη Νέα Υόρκη, όπως ο Γούντι Αλεν και ο Μάρτιν Σκορσέζε, επισήμαναν ακριβώς αυτή τη σχέση του Λιούμετ με την πόλη.

Οπως έλεγε ο ίδιος, «δεν είναι ότι έχω κάτι με το Λος Αντζελες. Απλώς δεν μου αρέσουν οι εταιρικές πόλεις».

Ο Λιούμετ γύρισε ταινίες που σημάδεψαν το χολιγουντιανό σινεμά του ’60 και την περίοδο ανανέωσης και αμφισβήτησης του ’70. Εφτασε όμως να κάνει εξαιρετικές ταινίες μέχρι πρόσφατα. Μόλις πριν από τρία χρόνια γύρισε το «Πριν ο διάβολος καταλάβει ότι πέθανες», την πιο δυνατή ίσως ταινία της τελευταίας περιόδου του έργου του.

Η φιλμογραφία πάντως του Λιούμετ χαρακτηρίζεται κυρίως από τις ταινίες που γύρισε μέχρι τις αρχές του ’80. Το 1957, έπειτα από χρόνια εμπειρίας στην τηλεόραση, σκηνοθέτησε την πρώτη του ταινία, το δικαστικό δράμα «Οι 12 ένορκοι» με τον Χένρι Φόντα. Ακολούθησαν, ο «Φυγάς» με τον Μάρλον Μπράντο και την Αννα Μανιάνι, ο «Ενεχυροδανειστής» με τον Ροντ Στάιγκερ, ο «Σέρπικο» -σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη- και η «Σκυλίσια μέρα» με τον Αλ Πατσίνο, το «Δίκτυο» με τη Φέι Ντάναγουεϊ και τον Πίτερ Φιντς, το «Εκβους» με τον Ρίτσαρντ Μπάρτον, το «Εγκλημα στο Οριάν Εξπρές», η «Παγίδα θανάτου», η «Ετυμηγορία» με τον Πολ Νιούμαν, το «Επόμενο πρωινό» με την Τζέιν Φόντα.

Οι ταινίες του Λιούμετ μπορεί να μην ανήκαν σε ένα μόνο είδος, είχαν όμως το κοινό στοιχείο ότι διέθεταν ένταση και χαρακτήρες που είχαν ή αναγκάζονταν να βρουν δύναμη. Ο Λιούμετ προτάθηκε τέσσερις φορές για το Οσκαρ σκηνοθεσίας, χωρίς να κερδίσει. Τελικά το 2005 τού απονεμήθηκε ένα τιμητικό Οσκαρ για το σύνολο του έργου του.

Τελευταίες του ταινίες ήταν η αστυνομική κομεντί «Ένοχη Σιωπή (Find Me Guilty)» με τον Βιν Ντίζελ το 2006 (υποψήφια για Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου) και το δραματικό θρίλερ «Πριν Ο διάβολος Καταλάβει Ότι Πέθανες (Before the Devil Knows You’re Dead)» το 2007 με τους Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν, Ίθαν Χόκ, Άλμπερτ Φίνει και Μαρίζα Τομέι.

Οι ταινίες του έλαβαν συνολικά 40 υποψηφιότητες Όσκαρ σε όλη τη σταδιοδρομία του καθώς και για τους πρωταγωνιστές του όπως ο Μάρλον Μπράντο, ο Πολ Νιούμαν και ο Κρίστοφερ Ριβ.

Ο Λιούμετ έλαβε Τιμητικό Όσκαρ Συνολικής Συνεισφοράς το 2005.

Φιλμογραφία ως Σκηνοθέτης

2007 Πριν Ο διάβολος Καταλάβει Ότι Πέθανες

2006 Ένοχη Σιωπή

2004 Rachel, quand du seigneur (μικρού μήκους)

2004 Strip Search (τηλεταινία) 

2001-2002 100 Centre Street (τηλεοπτική σειρά) 

1999 Gloria 

1997 Critical Care 

1996 Night Falls on Manhattan 

1993 Guilty as Sin 

1992 A Stranger Among Us 

1990 Q & A (Alan Smithee: television prints) 

1989 Family Business 

1988 Running on Empty 

1986 The Morning After 

1986 Power 

1984 Garbo Talks 

1983 Daniel 

1982 Η Ετυμηγορία

1982 Deathtrap 

1981 Prince of the City 

1980 Just Tell Me What You Want 

1978 Ο Μάγος του Οζ

1977 Equus 

1976 Το Δίκτυο

1975 Dog Day Afternoon 

1974 Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές

1974 Lovin’ Molly 

1973 Σέρπικο 

1972 Child’s Play 

1972 The Offence 

1971 The Anderson Tapes 

1970 King: A Filmed Record… Montgomery to Memphis (ντοκιμαντέρ) 

1970 Last of the Mobile Hot Shots 

1969 The Appointment 

1968 The Sea Gull 

1968 Bye Bye Braverman 

1966 The Deadly Affair 

1966 The Group 

1965 The Hill 

1964 Fail-Safe 

1964 The Pawnbroker 

1962 Μακρύ Ταξίδι Μέσα Στη Νύχτα

1962 Ψηλά Από Τη Γέφυρα

1960 Play of the Week (τηλεοπτική σειρά) 

1960 Rashomon (τηλεταινία) 

1960 The Iceman Cometh (τηλεταινία) 

1960 John Brown’s Raid (τηλεταινία) 

1960 Sunday Showcase (τηλεοπτική σειρά) 

1960 The Fugitive Kind 

1960 Playhouse 90 (τηλεοπτική σειρά) 

1959 That Kind of Woman 

1957-1958 The DuPont Show of the Month (τηλεοπτική σειρά) 

1958 Kraft Television Theatre (τηλεοπτική σειρά) 

1958 All the King’s Men (τηλεταινία) 

1958 Stage Struck 

1958 Hallmark Hall of Fame (τηλεοπτική σειρά)

– Hans Brinker and the Silver Skates (1958) 

1957 The Seven Lively Arts (τηλεοπτική σειρά)

– The Changing Ways of Love (1957) 

1957 Studio One (τηλεοπτική σειρά)

– The Deaf Heart (1957) 

1957 Producers’ Showcase (τηλεοπτική σειρά)

– Mr. Broadway (1957) 

1957 Mr. Broadway (τηλεταινία) 

1957 Οι 12 Ένορκοι

1957 Omnibus (τηλεοπτική σειρά) 

1956 Goodyear Television Playhouse (τηλεοπτική σειρά) 

1956 The Alcoa Hour (τηλεοπτική σειρά) 

1955 The United States Steel Hour (τηλεοπτική σειρά) 

1955 Frontier (τηλεοπτική σειρά) 

1955 The Elgin Hour (τηλεοπτική σειρά) 

1954-1955 The Best of Broadway (τηλεοπτική σειρά) 

1953-1955 You Are There (τηλεοπτική σειρά) 

1951-1953 Danger (τηλεοπτική σειρά) 

1952 CBS Television Workshop (τηλεοπτική σειρά) 

1951 Crime Photographer (τηλεοπτική σειρά) 

Πληροφορίες από Καθημερινή

Πηγή – περισσότερα: https://www.alfavita.gr/arthron/sintnei-lioymet-o-teleytaios-amerikanos-moralistis

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: