RSS

Και νέες αλλαγές στον νόμο για ΑΕΙ – Οι τροπολογίες θα κατατεθούν τη Δευτέρα στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος

28 Ιολ.

Του Αποστολου Λακασα

Πρυτάνεις παλαιάς κοπής με νέες αρμοδιότητες. Θα εξαντλήσουν ναι μεν τη θητεία τους ώς το 2014, όπως όριζε ο παλιός νόμος–πλαίσιο (3549 του 2007) για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχοντας όμως τις αρμοδιότητες που ορίζει ο νέος νόμος (4009 του 2011) και την υποχρέωση να τον εφαρμόσουν. Αλλιώς, κινδυνεύουν με δίωξη για παράβαση καθήκοντος, που οδηγεί σε παύση καθηκόντων. Πρόκειται για απόφαση, στην οποία συμφώνησαν το βράδυ της Πέμπτης οι κ. Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, αλλάζοντας τον αρχικό σχεδιασμό. Η τελική μορφή των τροπολογιών έχει προγραμματιστεί να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα σε νομοσχέδιο με τη μορφή του κατεπείγοντος και υπάρχει το ενδεχόμενο να πυροδοτηθούν αντιδράσεις από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, στην περίπτωση που κριθεί ότι οι αλλαγές πλήττουν τη βασική φιλοσοφία της μεταρρύθμισης. Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Παιδείας, Τάσος Κουράκης, ανέφερε ότι παρά τις αλλαγές στον νόμο 4009/11 «να είναι σίγουροι οι κυβερνώντες ότι και αυτήν τη φορά η πανεπιστημιακή κοινότητα, σύσσωμη, θα ακυρώσει τα σχέδια κατεδάφισης των ΑΕΙ».
Ειδικότερα, με βάση τον 4009/11, στα πανεπιστήμια πρέπει να εκλεγούν νέες διοικήσεις (Συμβούλια Ιδρύματος, πρυτάνεις) έως τη λήξη της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς στις 31 Αυγούστου. Με δεδομένο ότι στα πανεπιστήμια, λόγω των αντιδράσεων μερίδας φοιτητών και πανεπιστημιακών, δεν έχουν εκλεγεί νέες διοικήσεις, η αρχική πρόβλεψη για τις αλλαγές στον νόμο ήταν να δοθεί παράταση στη θητεία των πρυτάνεων έως το τέλος του 2012. Μέχρι τότε θα έπρεπε να εκλεγούν τα Συμβούλια Ιδρύματος και οι νέοι πρυτάνεις.
Ομως, μετά από πρόταση του αρχηγού της ΔΗΜΑΡ αποφασίστηκε οι πρυτάνεις να ολοκληρώσουν τη θητεία τους. Συγκεκριμένα, οι θητείες των πρυτανικών αρχών στα περισσότερα πανεπιστήμια και των προέδρων στα ΤΕΙ λήγουν τον Αύγουστο του 2014. Μόνο σε τρία πανεπιστήμια η θητεία των διοικήσεων λήγει στις 31 Αυγούστου. Σε αυτά τα ιδρύματα η θητεία θα παραταθεί έως το τέλος του 2012, με την υποχρέωση να εκλεγούν έως τότε νέες διοικήσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η πρόταση της ΔΗΜΑΡ έγινε δεκτή από την ηγεσία του υπ. Παιδείας υπό τον όρο οι νυν πρυτάνεις να εφαρμόσουν τον νόμο 4009/11, δηλαδή να ασκήσουν τις αρμοδιότητες της θέσης τους όπως τις ορίζει ο νέος νόμος. Επίσης, οι πρυτάνεις θα αναλάβουν την αρμοδιότητα να διενεργήσουν τις εκλογές για τα Συμβούλια Ιδρύματος – το νέο όργανο που θεσμοθετείται και έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις.
Επίσης, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, η πρόταση της ΔΗΜΑΡ έγινε δεκτή και για έναν επιπλέον λόγο. Με την εξάντληση της θητείας των νυν πρυτάνεων παρακάμπτεται ο σκόπελος τυχόν αντισυνταγματικότητας της διάταξης του νόμου για παύση εκλεγμένων οργάνων. Υπενθυμίζεται πως τα ΑΕΙ, 24 πανεπιστήμια και 41 πρυτάνεις και αντιπρυτάνεις, έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αμφισβητώντας τη συνταγματικότητα ορισμένων ρυθμίσεων του νόμου για τα ΑΕΙ. Οι προσφεύγοντες εστιάζουν στο νέο σύστημα διοίκησης των ΑΕΙ.
Μία ακόμη αλλαγή που θα γίνει στον νόμο 4009/11 και η οποία προκαλεί ενστάσεις είναι η εκλογή του κοσμήτορα από τους πανεπιστημιακούς της σχολής αντί του διορισμού του από το Συμβούλιο Ιδρύματος, όπως ορίζει τώρα ο νόμος. Το αντεπιχείρημα είναι ότι η αλλαγή δεν θίγει τον πυρήνα του νόμου, καθώς το Συμβούλιο Ιδρύματος θα επιλέγει τρεις υποψηφίους και μεταξύ αυτών θα γίνονται οι εκλογές.
Διαβεβαιώσεις του υπουργού για τα βιβλία
Στις 5 Σεπτεμβρίου τα βιβλία θα είναι στα σχολεία. Αυτό διαβεβαίωσε χθες ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε τους χώρους αποθήκευσης, διαλογής και αποστολής των σχολικών εγχειριδίων στα Οινόφυτα.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες στον κ. Αρβανιτόπουλο, έως σήμερα τα βιβλία έχουν τυπωθεί για όλες οι τάξεις του Γυμνασίου, του Λυκείου και των Επαγγελματικών Σχολών, ενώ τα μισά από αυτά έχουν ήδη διανεμηθεί και στα σχολεία. Η αποστολή στα σχολεία θα ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου. Από την άλλη, για τα Δημοτικά Σχολεία, περισσότερα από τα μισά βιβλία έχουν ήδη τυπωθεί και παραληφθεί, ενώ έχει διανεμηθεί το ένα τρίτο.
Ως εκ τούτων και εκτός απροόπτου, έως τις 5 Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η αποστολή όλων των βιβλίων στα σχολεία. Ο κ. Αρβανιτόπουλος, μιλώντας στους αρμοδίους, εστίασε στην ανάγκη του καλού συντονισμού των ενεργειών και της ενίσχυσης των προσπαθειών ώστε να είναι τα βιβλία εγκαίρως στα σχολεία.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: