RSS

Υπολογιστές

Εκατό επιθέσεις ανά δευτερόλεπτο σε υπολογιστές

Ο Παγκόσμιος Ιστός (Web) δέχεται ένα κύμα ολοένα πιο εξελιγμένων τεχνολογικά κυβερνο-επιθέσεων από χάκερ και άλλους κυβερνο-εγκληματίες. Περισσότερες από 100 επιθέσεις εξαπολύονται κάθε δευτερόλεπτο εναντίον των υπολογιστών του πλανήτη, σύμφωνα με την εταιρία Symantec.

Αν και οι περισσότερες από αυτές τις επιθέσεις δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα, η ετήσια έκθεση της Symantec για το 2009 εκτιμά ότι μια επίθεση ανά περίπου 4,5 δευτερόλεπτα όντως επηρεάζει κάποιον προσωπικό υπολογιστή κάπου στη Γη, σύμφωνα με το BBC.

Η εταιρία αναφέρει ότι το 2009 υπήρξε κατακόρυφη αύξηση 71% στην κυκλοφορία κακόβουλου λογισμικού μέσω Διαδικτύου σε σχέση με το 2008. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από τους μισούς (51%) συνολικά ιούς και τα άλλα κακόβουλα προγράμματα (π.χ. trojans) που κυκλοφορούν στον κυβερνο-χώρο, ενεργοποιήθηκαν εντός του 2009.

Συνολικά η Symantec εντόπισε περίπου 2,9 εκατομμύρια είδη κακόβουλων προγραμμάτων (malware) πέρυσι. Η αύξηση αυτή, κατά την εταιρία, διευκολύνθηκε από το γεγονός ότι είναι πιο πολύ πιο εύκολο για έναν αρχάριο χάκερ να δημιουργήσει το δικό του κακόβουλο πρόγραμμα.

Μερικά από τα σχετικά «εργαλεία» προγραμματισμού διατίθενται δωρεάν, ενώ άλλα κοστίζουν πολλά χρήματα (για παράδειγμα, το δημοφιλές πρόγραμμα «Zeus» κοστίζει περίπου 700 δολάρια). Μερικά από αυτά τα προγράμματα δημιουργίας κακόβουλου λογισμικού έχουν γίνει τόσο πετυχημένα, που μερικοί δημιουργοί τους προσφέρουν μέχρι και τηλεφωνική τεχνική υποστήριξη στους πελάτες-χάκερ.

Στη διάρκεια του 2009, σύμφωνα με τη Symantec, περισσότερες από 90.000 παραλλαγές του προγράμματος «Zeus» κυκλοφόρησαν. Το πρόγραμμα αυτό χρησιμοποιεί ηλεκτρονικά μηνύματα «spam» για να δελεάσει χρήστες να επισκεφθούν ιστοσελίδες-παγίδες από όπου τα θύματα, εν αγνοία τους, «κατεβάζουν» κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή τους. Συχνά αυτό επιτρέπει στους χάκερ να στήνουν ολόκληρα δίκτυα «ελεγχόμενων» υπολογιστών (botnets), τα οποία μετά χρησιμοποιούν για την αποστολή «spam» και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Η Symantec εκτίμησε ότι πέρυσι σχεδόν 7 εκατ. PCs ήσαν ακούσια «μέλη» κάποιου τέτοιου botnet.

Οι πιο πρόσφατες ενδείξεις δείχνουν ότι οι πιο επαγγελματίες κυβερνο-εγκληματίες έχουν αλλάξει την τακτική τους και πλέον «ψαχουλεύουν» στα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να πάρουν πληροφορίες σχετικά με εργαζόμενους σε διάφορες εταιρίες και μετά να τους στείλουν ειδικά στοχευμένα «spam».

Εξάλλου, εκτός από τις ανεπτυγμένες χώρες, και ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Βραζιλία και η Ινδία, αποτελούν πια κατ’ εξοχήν στόχους των χάκερ, καθώς οι χρήστες σε αυτές τις χώρες δεν έχουν ακόμα την επίγνωση των κινδύνων που ελλοχεύουν στο Διαδίκτυο.

Κάνε το PC σου Πύραυλο! Μέρος 2ο
Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος του PC WORLD σας δείχνουμε τρόπους για να επιταχύνετε την κάμερά, το smartphone αλλά και το hardwareCloud computing

Ο όρος αναφέρεται σε διαδικτυακές εφαρμογές που μπορούν να τρέχουν στο διαδίκτυο, εντελώς έξω από τον υπολογιστή μας.
Οι υπηρεσίες που παρέχει το cloud computing μέσω των εφαρμογών του Web 2.0 συμπεριλαμβάνουν:
το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (για παράδειγμα, το Gmail, Hotmail και Yahoo!),
τη διανομή φωτογραφιών και βίντεο (π.χ., Flickr και το YouTube),
καθώς και τις διαδικτυακές εφαρμογές (π.χ., Google Docs και το Adobe Express)
επίσης την αποθήκευση των αρχείων δεδομένων και την επεξεργασία μεγάλου όγκου δεδομένων.

Κάποιες από τις δυνατότητες ήδη τις χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.
Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες του cloud computing:
Λογισμικό ως Υπηρεσία με απεύθυνση τους τελικούς χρήστες.
Πλατφόρμα ως Υπηρεσία με απεύθυνση κυρίως προγραμματιστές με σκοπό τη δημιουργία, δοκιμή και ανάπτυξή εφαρμογών.
Υποδομή ως Υπηρεσία: Μια εικονική υποδομή πληροφορικής, π.χ. Web Services της Amazon.Το μέλλον της πληροφορικής είναι στα “σύννεφα”. Cloud computing ? τί είναι αυτό;

Διορθώστε τη φωτεινότητα στα βίντεό σας
Αξιοποιήστε ένα από τα απλούστερα φίλτρα της δωρεάν εφαρμογής VirtualDub, για να διορθώσετε τη φωτεινότητα στα πολύ σκοτεινά (ή υπερβολικά φωτεινά) βίντεό σας

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ: ΣΕ 15 Λεπτά, ΜΕ 4 ΒΗΜΑΤΑ
ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ:

http://gym-melig.mes.sch.gr/kolpa.html ( Ρίχτε μια ματιά και σε αυτό το site)

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

>> Εναλλαγή μεταξύ προγραμμάτων: Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα Alt και Tab από το πληκτρολόγιο, για να μετακινηθείτε μεταξύ ανοικτών εφαρμογών χωρίς να ακουμπήσετε το ποντίκι σας. Ένα από τα παλαιότερα και καλύτερα tips για τα Windows.


>> Εναλλαγή μεταξύ παραθύρων μέσα σε εφαρμογές: Πατήστε Ctrl και Tab για να μετακινηθείτε ανάμεσα στα ανοικτά παράθυρα μιας εφαρμογής ή ανάμεσα στις ανοικτές καρτέλες ενός Internet browser. Συγγενικό tip με το παραπάνω και ταυτόχρονα ένα από τα λιγότερο γνωστά.


>> Βρείτε τα πληκτρολογώντας: Αν δεν θέλετε να ψάχνετε ανάμεσα σε μενού της Έναρξης για συγκεκριμένα αρχεία ή προγράμματα, μπορείτε να τα βρείτε εύκολα από το πεδίο της αναζήτησης, πληκτρολογώντας απλώς το όνομά τους. Πληκτρολογήστε, για παράδειγμα, Calculator, Control Panel, ακόμα και το όνομα ενός αρχείου mp3, και πατήστε το Enter.


>> Διακριτικά updates: Διατηρήστε ακμαίο το λειτουργικό σας σύστημα, ρυθμίζοντας τα Windows Updates στο �α γίνεται λήψη, αλλά να επιλέγω πότε θα γίνει εγκατάσταση�(Download updates but let me choose whether to install them) – για να μεταβείτε στο σχετικό παράθυρο, πληκτρολογήστε windows updates στην αναζήτηση. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα χρειάζεται να κάνετε επανεκκίνηση των Windows όταν δεν θέλετε (ή, ακόμα χειρότερα, δεν θα γίνεται αυθαίρετα από τα Windows όταν είστε μακριά από το PC και έχετε κάποιο αρχείο ανοιχτό).


>> Ρυθμίστε την taskbar σας: Κάντε δεξί κλικ στην taskbar σας και επιλέξτε Properties (Ιδιότητες) για να ανακαλύψετε επιλογές που θα σας �υρίσουν�στο παλιό κλασικό μενού της Έναρξης (ποια εικονίδια να εμφανίζονται εκεί, ποια προγράμματα να καρφιτσώσετε κ.ά.).

�Επιλογές φακέλων: Στον Windows Explorer κάντε κλικ στο Επιλογές φακέλων (Folder Options) -βρίσκεται κάτω από το μενού Οργάνωση (Organize)- για να εμφανίσετε κρυφά αρχεία, το πλήρες path στη γραμμή τίτλου του παραθύρου, τις επεκτάσεις των αρχείων και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα.

>> Δημιουργήστε partitions: Κάντε εύκολα back-up και restore των αρχείων σας, δημιουργώντας partitions στο δίσκο σας (find.pcworld.com/64173). Κρατήστε το ένα από αυτά για το λειτουργικό σας σύστημα και το άλλο ως αποθηκευτικό χώρο για τα αρχεία σας.

>> Ιδιαίτερο κείμενο: Μήπως θέλετε να χρησιμοποιήσετε έναν ειδικό χαρακτήρα, όπως είναι το © ή το � Πληκτρολογήστε Πίνακας χαρακτήρων (Character Map) στην αναζήτηση, για να ανοίξει η σχετική εφαρμογή, μέσα από την οποία μπορείτε να αντιγράψετε μια σειρά από αντίστοιχα σύμβολα και ειδικούς χαρακτήρες.

>> Ασύγχρονα πλήκτρα: Το να πατάτε ταυτόχρονα δύο πλήκτρα, όπως, για παράδειγμα, Ctrl+C, μπορεί να αποδειχθεί άβολο. Πατήστε πέντε φορές το πλήκτρο Shift, για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία των ασύγχρονων πλήκτρων (sticky keys), που θα σας επιτρέψει να αλλάξετε πολλά από τα γνωστά άβολα shortcuts, χρησιμοποιώντας πιο βολικούς συνδυασμούς.


>> Εύκολη σύλληψη οθόνης: Τραβήξτε ένα screenshot από την οθόνη σας στα γρήγορα, πατώντας το πλήκτρο Print Screen. Αυτή η ενέργεια θα αντιγράψει την εικόνα στο clipboard, την οποία στη συνέχεια μπορείτε να επικολλήσετε στο MS Paint. Για συλλάβετε μόνο κάποιο ενεργό παράθυρο, πατήστε τα πλήκτρα Alt και Print Screen.


>> Ο γρήγορος δρόμος: Κάντε δεξί κλικ σε οποιοδήποτε εικονίδιο, ανοίξτε το μενού Ιδιότητες (Properties) και κάντε κλικ στην καρτέλα Συντόμευση (Shortcuts). Από εδώ μπορείτε να ορίσετε ένα συνδυασμό πλήκτρων με τον οποίο θα εκκινεί η συγκεκριμένη εφαρμογή. Το αγαπημένο μας shortcut είναι για το πρόγραμμα Snipping Tool, για ακόμα πιο γρήγορα screenshots (μόνο στα Windows 7).


>> Ευθυγραμμίστε τα: Θέλετε να τοποθετήσετε δύο (ή περισσότερα) παράθυρα δίπλα δίπλα στα XP ή τα Vista; Κρατήστε πατημένο το Ctrl και κάντε κλικ σε όσα ανοικτά παράθυρα θέλετε από την taskbar. Στη συνέχεια, κάντε δεξί κλικ στην taskbar και επιλέξτε Εμφάνιση παραθύρων σε παράθεση (Tile Vertically). Στα Windows 7 τραβήξτε απλώς κάθε παράθυρο σε μία πλευρά της οθόνης.


>> Κλασικό Control Panel: Μήπως έχετε επιθυμήσει το κλασικό Control Panel των Windows, που εμφάνιζε όλα τα εικονίδια σε ένα παράθυρο; Στα Windows XP και τα Vista ανοίξτε απλώς το παράθυρο του Πίνακα Ελέγχου και κάντε κλικ στο Κλασική εμφάνιση (Classic View). Στα Windows 7 κάντε κλικ στο Προβολή κατά (View by) και επιλέξτε τη σχετική ρύθμιση.

Advertisements
 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s